Svi gradovi
Da li želiš da vidiš ponude za:

Svi gradovi

Svi gradovi

Beograd Novi Sad Drugi grad
Da li želiš da vidiš ponude za
Pozovite nas
Pon-Pet: 09:00 - 17:00
Svi na mapi
Kategorije  
0
0

Kupinovo vino kao čuvar zdravlja

In vino veritas! - tako glasi čuvena latinska izreka i, složićemo se, ima istine u njoj. Vino je od davnina jedno od najpopularnijih pića i sastavni je deo evropske i mediteranske kuhinje. Evropa je nadaleko poznata po vrhunskim vinima, a kao najznačajnije zemlje za proizvodnju vina izdvajaju se Italija, Francuska i Španija.


Danas želimo da predstavimo jednu posebnu i veoma značajnu vrstu vina, a to je kupinovo vino. Kupinovo vino se pravi od veoma ukusne i lekovite divlje voćke. Kupine su poznate po svojoj tamno ljubičastoj boji i često se na kupinu može naleteti pored puta, u šumi i sl. Kupine se izdvajaju po tome što imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje. One su veoma korišćene u narodnoj medicini, kako za ishranu, tako i za pravljenje raznih lekovitih napitaka i sirupa. Kupina se izdvaja i po tome što lekovito dejstvo ne daje samo iz svog ploda, već i iz listova, koji se veoma često koriste za pravljenje eteričnih ulja i kiseline.

Kada govorimo o najpoznatijem produktu kupina, to je fenomenalno kupinovo vino, kako po ukusu, tako i po svojim lekovitim dejstvima. Kupinovo vino spada u crvena vina, ali je, po svom sastavu i dejstvu, daleko iznad klasičnog vina od groždja. Ova vrsta vina je od davnina korišćena kao lek. Poznato je da kupinovo vino pozitivno utiče kod anemičnih osoba, osoba sa oslabljenom cirkulacijom, kod osoba koje imaju povišeni krvni pritisak, kod osoba koje imaju problem sa varenjem, slabim apetitom i sl.

Ono što kupinovo vino izdvaja od ostalih jeste to što sadrži puno minerala, gvoždja, vitamina C. Osnovni sastojci kupinovog vina su kiseline, kvarcetin, flavonaidi, monoflavonaidi, resveratrol, procijanidi i dr. Svi ovi sastojci su veoma zdravi i utiču na sprečavanje i lečenje raznih bolesti, pa čak i onih najopasnijih. Kako bi se postigao rezultat u lečenju, potrebno je dnevno popiti samo 1dl kupinovog vina. Dobra stvar je što je kupinovo vino pogodno čak i za decu, trudnice i dojilje. To potvrdjuje njegovo lekovito dejstvo i svrstava ga u red pića koja su namenjena svima koji žele da na prirodan način reše odredjene tegobe.

Kada govorimo o opakim bolestima i tegobama koje mogu imati negativne posledice na opšte zdravlje čoveka, kupinovo vino se veoma često preporučuje kao alternativna terapija. Veliki broj ljudi danas ima problem sa holesterolom. Kupinovo vino deluje na holesterol i snižava ga uz pomoć antioksidanata koji se nalaze u njemu. Na taj način se sprečava oštećenje krvnih sudova i pojava dijabetesa. Pojava holesterola sa sobom uglavnom donosi i probleme sa srcem. Bolesti srca su, nažalost, takodje veoma rasprostranjene. Kupinovo vino je namenjeno za snižavanje krvnog pritiska, koji može da utiče na pojavu srčanog udara. Takodje, ono ima pozitivno dejstvo i kod umirivanja bolova i rešavanja problema sa arterijama. Kada govorimo o najtežoj bolesti, bićemo slobodni da kupinovo vino preporučimo i u tom slučaju. Karcinom je danas jedna od najrasprostranjenijih bolesti i, nažalost, godišnje odnosi veoma veliki broj života. Ono što sadrži kupinovo vino jesu flavonoidi, koji imaju veoma pozitivno dejstvo kod suzbijanja pojave raka, jer štite telo od slobodnih radikala koji napadaju proteine kolagena.

Ovo su samo neka od lekovitih dejstava kupinovog vina. Vreme je da se okrenemo prirodi i maksimalno iskoristimo sve ono što nam je ona dala. Prirodni lek nikada ne može da zameni ni jedna tableta, niti veštački napravljen vitamin. Oslušni ono što ti priroda poručuje i uradi nešto dobro za sebe i svoj organizam. Ukoliko do sada nisi, vreme je da isprobaš domaće kupinovo vino – lek koji prija svim čulima! Živeli!