Svi gradovi
Da li želiš da vidiš ponude za:

Svi gradovi

Svi gradovi

Beograd Novi Sad Drugi grad
Da li želiš da vidiš ponude za
Pozovite nas
Pon-Pet: 09:00 - 17:00
Svi na mapi
Kategorije  
0
0

Recept za slane Katine kiflice

Znate, kada su deca nemirna, damo im nešto u ruke da se igraju. I ona se smire... To valjda ostane u biti i kada odrastemo... Ako uposlimo ruke, nestane stres, bes, tuga... Volim da heklam, pletem, vezem... Baka me je naučila da ne treba sedeti besposlen. Ona je uvek imala pletivo pored fotelje u kojoj je odmarala. Bilo da nam je štrikala džemper, heklala stoljnjak ili vezla jastučnice... Ali nikada besposlena.


I ja sam danas uposlila ruke. Mesila sam kiflice. Volim da pripremam jela koja se stvaraju neposredno rukama. Nekako im dajem tu svoju energiju, bilo pozitivnu ili negativnu (možda zato nekad nešto i ne uspe).

Ove kiflice su uspele, a uspeće i vama.

Potrebno vam je:

Kockica kvasca
Kašičica šećera
Kašičica soli
150ml mleka
50g ulja
2 kašike sirćeta
2 žumanceta
500-600g brašna tip 400
125g margarina za premazivanje
1 jaje za premazivanje

U toplo mleko stavite kvasac i šećer. Ostavite desetak minuta da krene. Dodajte žumanca, so, ulje, sirće i brašno. Zamesite testo koje treba da odstoji pola sata. Nakon toga razvucite koru na koju premažete margarin koji je bio na sobnoj temperaturi. Ili, ako još nije omekšao, možete ga narendati. Preklopite testo kao pismo i rastanjite tako da dobijete krug. Isecite tako da dobijete 16 trouglova koje motate u kiflice. Poređajte ih u veći pleh i ostavite sat vremema da narastu. Pre pečenja premažite jajetom. Po želji pospite krupnu so, susam ili lan. Pecite na 200 stepeni, 15-20 minuta.

Videćete, bićete ponosni na ono što ste napravili svojom rukama!