Uveliko je sezona slava. Domaćice, a i one koje to i nisu, pored svojih redovnih obaveza dobijaju još i ovu - pripremiti slavu.
A da je lako, domaćica bi bio svako. Treba prerečunati, presabrati, oduzeti, pomnožiti, na kraju spremiti, postaviti, dočekati, ugostiti, ispratiti, pospremiti... Već vam se vrti u glavi?
Neko će se snaći i u mašinu ubaciti mamu, baku , prijateljicu, neko će sve lepo poručiti od neke ketering kuće, a one koji sve rade sami planiram da obradujem sa jednom paletom posnih recepata...
Krećem, kao i što red nalaže, od predjela. Jer dok se skupe svi gosti, a znamo da ne mogu svi uvek doći u isto vreme, valja staviti predjelo i meziti uz neki dobri domaći aperitiv. Dok se vaše predjelo polako konzumira, domaćin koristi priliku da se pohvali tim aperitivom koji je upravo poslužio. To je takva šljivovica , iz takvog bureta, stara toliko godina, čuvana za važne prilike, a tek dunjevača što je ispala ove godine, nema joj ravne u Srbiji..
Ali dok se nismo zapili, da vam kažem šta vam je potrebno za ovaj rolat:
Za koru:
400ml piva
300g spanaća u briketu (za zeleni)
4 kašike ajvara (za crveni)
250g brašna
malo soli
Za nadev:
Posan majonez 100g
Minut pire 1 kesica
Tunjevina 1 konzerva
Priprema:
U 400ml piva razmutiti 300 g brikete spanaća (prethodno odmrznutog), dodati 250 g brašna, malo soli (masa bi trebalo da bude malo gušća od mase za palačinke). Peći 10 -15min na 200 stepeni u neki veći pleh koji je prethodno obložen peki papirom. Ispečen i vruć rolat odmah uvite u formu rolata. Kada se prohladi možete ga filovati. Za fil možete koristiti posan majonez i/ ili minut pire, po želji možete dodati tunu, losos, papriku, krastavčiće. Dobro ga ohladite, pa tako hladnog isecite.
Evo i predloga kako da servirate :)
E, sad ako je za vas ovo pre komplikovano predlazem da ako ste za posnu hranu pogledate šta imamo na popustima ovih dana. Pogledajte ovonedeljne predloge OVDE.
Prijatno!