Kada sam trebala da dam naziv ovoj torti, imala sam veliku dilemu... Ako bih je nazvala po sastojcima (bela čokolada, lešnik...), bila bi to još jedna u nizu. Ali, ova torta nije takva, ona se izdvaja od ostalih. U moru ukusa i slatkiša ona će ostati zapamćena. Postaće vaš favorit i neizbežan deo svakog vašeg posebnog slavlja. Pa, da! Ona je zaista tako posebna i tako ću je nazvati - Posebna Katina torta!
Kada prvi put probate ovu tortu, nećete odoleti a da ne kažete "mmm, ovo je savršeno!" A, takvu reakciju ćete dobiti i od svojih gostiju, pa čak i dece. Sin mi je rekao da nikada lepšu nije jeo, a veliki je probirljivac kada su slatkiši u pitanju. Zato nećete pogrešiti ako ovu tortu pripremate za dečiji rođendan. Idealna je i za kombinaciju sa sezonskim voćem, pa za ljubitelje voćnih torti ovo može biti jedinstveni doživljaj.
Potrebno vam je:
15 jaja
15 kašika +15 kašika šećera
200g lešnika ili oraha
5 kašika brašna
200g maslaca
250g margarina
400g bele čokolade
400g slatke pavlake
Korice:
15 belanaca umutiti, dodati 15 kašika šećera, lešnik ili orah i brašno. Ispeći dve veće kore koje ćete posle preseći na pola i dobiti ćetiri kore. Kore pečete na peki papiru 15 minuta na 180 stepeni.
Fil 1 - Žumanca sa 15 kašika šećera kuvati na pari 10 minuta. Kada se ohlade, ova žumanca dodajte u prethodno umućeni margarin i maslac.
Fil 2 - Iseckajte čokoladu na kockice. Slatku pavlaku zagrejte do tačke ključanja, pa prelijte preko čokolade. Mešajte lagano dok se ne otopi sva čokolada i fil postane kompaktan. Ostavite da se lepo ohladi, najbolje da prenoći. Možete i u frižideru na nekoliko sati. Kada se ohladi, ovaj fil umutiti mikserom.
Filujte na sledeći način: korica, žuti fil pa beli fil, pa opet korica i tako redom.
Uživajte i vi u ovoj Posebnoj Katinoj torti!