Svi gradovi
Da li želiš da vidiš ponude za:

Svi gradovi

Svi gradovi

Beograd Novi Sad Drugi grad
Da li želiš da vidiš ponude za
Pozovite nas
Pon-Pet: 09:00 - 17:00
Svi na mapi
Kategorije  
0
0

Recept za nanine ružice

Kao dete sam zimske raspuste provodila kod babe i dede na selu. Ona prava zimska idila. Neočišćene ulice od snega, koji škripi pod nogama. Sankanje na plastičnim džakovima napunjenim slamom. Pa se spuštamo niz breg dokle god ne ogladnimo. A kada se vratimo i okačimo mokru odeću pored drevnog šporeta, čeka nas topli ručak i nanine ružice. Kako si bile ukusne. Prekrivene prah šećerom, kao da je i po njima pao sneg... Topile su se u ustima kao inje sa rukavica koje su visile pored smederevca.


U nedostajanju tog vremena, pravim baš te ružice...

Potrebno vam je:
10g kvasca
150ml mleka
1 kašika šećera
2 kesice vanil šećera
1 žumance
1 celo jaje
230g masti
600g brašna t-400
I još za nadev :
1 belance
150g mlevenih oraha
100g prah šećera

Priprema
U mlako mleko stavite kvasac, šećer i kašiku brašna. Pustite da kvasac krene. U dublju posudu izmešajte jaja, mast, vanilin šećer. Dodajte nadošli kvasac i postepeno brašno. Testo treba da bude mekše, ali da se ne lepi. Ostaviti 30 minuta da krene. U činiju izlupajte viljuškom belance. Dodajte orahe i prah šećer. To će biti nadev za ružice. Rukom uzimate kuglice testa, veličine oraha, malo rukom spljeskate, stavite pola kašičice nadev i skupite pri vrhu. Peći 20 minuta na 180 stepeni. Dok su još tople uvaljajte ih u prah šećer.

Mogu dugo da stoje u zatvorenoj činiji, mada retko izdrže toliko...