Mladenci su praznik koji se obično slavi u kući gde je u prethodnih godinu dana sklopljen brak, pa se tog dana pripremaju čuveni mladenčići.
Pošto praznik pada u vreme posta, oni su obavezno posni. Nije ih teško pripremiti i zato mlade supruge prionite na pripremu:
U 100ml mlake vode rastopite kvasac i kašiku šećera. Kada kvasac krene, u njega dodajte još 300ml kisele vode, 100ml ulja, rendanu koricu limuna (može, a ne mora), prstohvat soli i oko 600-700g brašna t-400. Zamesite testo i ostavite da odstoji pola sata. Razvucite na debljinu od 1.5cm i čašom vadite mladenčiće. Uzmite manju čašu, jer kažu da treba da ih bude 40. Ostavite još pola sata da stoje u plehu pre pečenja. Premažite ih sa malo ulja i vode i stavite da se peku 10-15min na 200 stepeni. Kada ih izvadite iz rerne premažite ih medom. Možete posuti mlevenim orasima ili lešnicima.
Srećni mladenci!