Da li ste znali?
*Da je prvi modelirani kolač - kuglof
*Da je prvi recept za kuglof napisan 1581. godine
*Da je nastao u Nemačkoj
*Da ima svoj festival kod nas u Srbiji, i to u Sremskoj Mitrovici
Vidite sa kakvim predznanjem treba da se priprema kolač!
Takođe je potrebno da znate i koji sastojci idu u ovaj kolač.
250g maslaca (može i margarin)
200g šećera
1 vanilin šećer
4 jajeta
250ml mleka
500g brašna
1 prašak za pecivo
Korica od jednog limuna i sok od pola limuna
200g suvog grožđa
50g seckanog badema
Maslac, šećer i vanilin šećer umutite mikserom i dodajte jedno po jedno jaje. Zatim dodajte naizmenično mleko i brašno. Na kraju prašak za pecivo i limun. Suvo grožđe i badem umešajte ručno (možete dodati i neko drugo suvo ili kandirano voće).
Najvažniji deo: Kalup za kuglof lepo namažite maslacem, tako da se ne vidi lim i pospite brašnom svuda. Tako se kuglof neće zalepiti i lakše će izaći iz kalupa kada se ispeče. Kuglof se dugo peče. Na 200 stepeni (neka rešetka bude niže). Prvih 40 minuta treba prekriti aluminijumsom folijom, a onda još 15 minuta pecite bez folije.
Dok je još topao, preručite kuglof na tanjir za serviranje. Pospite ga prah šećerom ili napravite glazuru od prah šećera i limuna - 200g prah šećera umutiti sa 2 kašike limunovog soka, ako je baš gusto, dodati kašiku vruće vode.
Sad znate skoro sve o kuglofu, ostaje da izmerite vreme za koliko će se pojesti.
Prijatno!