Svi gradovi
Da li želiš da vidiš ponude za:

Svi gradovi

Svi gradovi

Beograd Novi Sad Drugi grad
Da li želiš da vidiš ponude za
Pozovite nas
Pon-Pet: 09:00 - 17:00
Svi na mapi
Kategorije  
0
0

Recept za domaći hleb

Kako da zagrejte hladni dan? Kako da vam bude toplo i oko srca i u duši? Umesite domaći hleb.
Ništa lepše od doma koji miriše na vruć hleb. I takav hleb može da vam stoji i nekoliko dana. Ostaje ukusan i ne mrvi se.


Domaći hleb najčešće mesim vikendom. Dok pripremam drugu hranu, on taman nadođe, a i rerna je već zagrejana od nečega što se već peklo u njoj, pa ne moram dodatno da trošim energiju.

Od sastojaka vam je potrebno:
1/2 kocke kvasca ili 1 kesica suvog kvasca.
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
400ml tople vode
700-800g brašna (bilo koje, ja obično koristim t-400)
4 kašike ulja

U toplu vodu stavite kvasac i šećer, dodajte kašiku brašna i pustite da kvasac krene. Potom dodajte polovinu brašna, so i dve kašike ulja. Mešajte varjačom da razbijete grudvice. Polako dodajte ostatak brašna i mesite rukom dok ne počne testo da se odvaja od prstiju. Ako je premekano, dodajte još malo brašna. Neko brašno pije više, neko manje vode. Ostavite da odstoji pola sata na toplom. Izručite testo na radnu površinu. Podelite ga na dva dela i napravite dve vekne koje ćete staviti u pravougaoni pleh, jednu do druge. Ostavite da odstoji još pola sata, pa premažite sa malo vode i ulja. Pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni 20-30 minuta. Ako imate rernu sa ventilatorom, nakon stavljanja hleba u nju, smanjite je na 220. Hleb je pečen kada dobije zlatno smeđu boju. Ako želite mekanu koricu, kada ga izvadite iz rerne premažite ga uljem i uvijte u vlažnu krpu. Ako ste ljubitelj hrskave korice izbegnite i premazivanje pre pečenja i nakon pečenja, samo ostavite da se prohladi na dasci ili nekoj rešetki.

Ovaj hleb i domaća pašteta su savršeni spoj. Probajte, pa javite utiske!