Svi gradovi
Da li želiš da vidiš ponude za:

Svi gradovi

Svi gradovi

Beograd Novi Sad Drugi grad
Da li želiš da vidiš ponude za
Pozovite nas
Pon-Pet: 09:00 - 17:00
Svi na mapi
Kategorije  
0
0

Recept za Puž tortu

Zimski rođendani podrazumevaju zimsku tortu. Ne znam kako vi, ali ja torte delim na letnje i zimske. One letnje su obično kremastije, imaju puno voća, ukus sladoleda, osvežavaju. Recept za takvu jednu imate ovde na blogu. A zimske su one koje treba da nas ugreju i daju energiju, ali i osćej da smo pojeli nešto kalorično i kvalitetno.Takve torte imaju puno orašastih plodova (lešnike, orahe, bademe), kuvane kremove i puno čokolade. To su prave energetske bombe.


Jednu takvu sam pravila prošle godine za svoj rođendan. Pogađate, ja sam zimsko dete. Rođena u mesecu kada je sneg najlepši - u februaru. Tako da je emotivna riba morala sebi da napravi tortu prema receptu iz mamine sveske. A on glasi ovako: 

 
Ova torta se pravi okruglog oblika
Za ove mere potreban vam je pleh prečnika 26cm
 
Tamne kore:
8 jaja
8 kašike šećera
4 kašike brašna
10 kašika oraha
Od ove mere pečete dve kore. Ja mutim jednu, pa drugu. 
 
Patišpanj kora:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
Kada se prohladi ova kora se seče popreko, kako bi se dobile dve tanke kore, a svaka od njih se seče na osam jednakih delova (poput pizze), tako da se dobije 16 trouglića. 
 
Fil 1:
500ml mleka +100ml
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 margarin
 
500ml mleka stavite da provri
U posebnu posudu izmešajte brašno i šećer, pa dodajte 100ml hladnog mleka. Sve zajedno izmešajte sa mlekom koje je provrelo i kuvajte dok se ne zgusne. Kada se fil prohladi dodajte ga u margarin koji ste prethodno malo umutili i koji vam je stajao na sobnoj temperaturi. Tako ćete ga lakše umutiti. 
 
Fil 2:
300g mlevenih oraha
50g rendane čokolade
5 kašika šećera u prahu
5-6 kašika vrelog mleka
 
Izmešajte suve sastojke, pa polako dodajite kašiku po kašiku vrelog mleka. Videćete kako će vam fil postajati kremastiji. Ali ne stavljajte previše mleka, treba da bude čvršće od eurokrema, da ne klizi kada ga mažete. 
Ovim filom mažete trogliće koje potom uvijate od uže starne ka široj, tako da fil ostane unutra. 
Tortu pravite sledećim redom: 
Tamna kora, beli fil, pužići koje ređate po belom kremu od unutra ka spolja, opet stavite beli krem preko pužića, pa na kraju drugu tamnu koru. Možete ostaviti malo vila da premažete tortu sa strane, a možete je prekriti i šlagom. Ja sam je dekorisala orahom, čokoladom i ferero kuglicama. 

Gosti su bili oduševljeni, a ja zadovoljna svojom poslasticom!