Svi gradovi
Da li želiš da vidiš ponude za:

Svi gradovi

Svi gradovi

Beograd Novi Sad Drugi grad
Da li želiš da vidiš ponude za
Pozovite nas
Pon-Pet: 09:00 - 17:00
Svi na mapi
Kategorije  
0
0

Masaže - ono što je potrebno i duhu i telu

Kada smo u teškom životnom periodu i osećamo da smo pod stresom i napetošću, jedino što želimo je da se isključimo od svega, zaboravimo na kratko na sve probleme i opustimo i telo i um. Jedan od najefikasnijih načina da se telo oslobodi napetosti i bolova u mišićima jeste uz pomoć masaže. Masaža je vekovima poznata kao najbolja prevencija stresu i najdelotvornija metoda za dobrobit kompletnog organizma.


Masaža je tehnika manipulacije mekih tkiva u terapijske svrhe. Kako danas živimo u savremenom vremenu, nastale su razne tehnike masaže, ali ona koja ima najbolji učinak jeste ručna masaža. Pored toga što ručna masaža ima terapijski efekat, ona ima i dijagnostički efekat. Uz pomoć ruku se deluje na mišićni, nervni i limfni sistem.

Za reč “masaža” se veruje da ima latinsko ili arapsko poreklo i u prevodu bi značila gnječenje ili pritiskanje. To se povezuje sa tim što čovek od davnina instinktivno pritiska ili trlja deo tela koji ga boli. Masaža kao sredstvo lečenja se pojavljuje čak 3000 godina p.n.e. i to na prostoru današnje Azije. Veruje se da su stari kinezi od davnina koristili tehnike masaže i razvijali je uporedo sa razvojem medicine. Pored azijskih naroda, masaža se, kao sredstvo lečenja, javljala i kod egipćana, starih grka, rimljana i dr.

Kako bi se postigao najbolji efekat masaže, potrebno je da budu zadovoljeni odredjeni uslovi. Masaža bi trebalo da se radi u osvetljenoj i zagrejanoj prostoriji, na stolu koji je namenjen za masiranje i od strane profesionalnog i iskusnog masera. Masaža se može samostalno primenjivati u terapijske svrhe, ali može biti I dopuna drugim terapijama. Masaža daje jako dobre rezultate kada je u pitanju otklanjanje bolova u ledjima, mišićna atrofija, distorzija, iščašenje zglobova, grčevi, loša cirkulacija i sl, ali i kada je u pitanju rešavanje problema sa glavoboljom, stresom, depresijom, anksioznošću i dr. Pored svih dobrobiti koje masaža donosi, postoje i situacije kada se ona ne preporučuje. Ukoliko postoje povećana telesna temperatura, upalni procesi, gnojni procesi, opekotine, maligni procesi i sl, tada se savetuje da se masaža ne radi.

Jedna od najrasprostranjenijih i najpopularnijih masaža jeste relax masaža. Kao što sam naziv kaže, ona je namenjena opuštanju i relaksaciji tela. Masaža se radi u tihom i prijatnom ambijentu, uz relaksirajuću muziku. Relax masaža se radi nežnim pokretima, kojima se pokreće tkivo. Masaža se radi uz pomoć aromaterapijskih ulja, koja pružaju efekat aromaterapije, ali pomažu i da pokreti klize po koži. Ova vrsta masaže je idealna za uspostavljanje harmonije uma i tela, oslobadjanje od stresa i napetosti i potpuno uživanje. Pored efekta relaksacije, redovne masaže doprinose i poboljšanju kompletnog stanja organizma. Ono što je naša preporuka, ukoliko želiš da učiniš nešto dobro za svoje telo, jeste relax masaža.

Kada su u pitanju problemi sa zglobovima i mišićima, preporučuje se da se uradi terapeutska masaža. Ona se radi u terapijske svrhe i pokreti su malo intenzivniji u odnosu na relax masažu. Pored toga što se često preporučuje od strane lekara, na terapeutsku masažu se može otići i na ličnu inicijativu, ukoliko se pojave blagi problemi u vezi za mišićima, kostima ili zglobovima. Terapeutska masaža se radi od strane fizioterapeuta i daje veoma dobre rezultate kada je u pitanju rešavanje problema sa povredom mekih tkiva, prelomom kostiju, otocima, reumom, deformacijama kičmenog stuba, kardiovaskularnim oboljenjima, sportskim povredama i sl. Ukoliko imaš neki od navedenih problema, ili radiš stresan kancelarijski posao i želiš da održiš svoje telo u dobroj formi, onda ti savetujemo na odeš na jedan tretman terapeutske masaže.

Antistres masaža je kombinacija relax i terapeutske masaže, pa samim tim ima i relaksirajući i terapijski efekat. Tokom antistres masaža koriste se biljna ulja koja stvaraju efekat aromaterapije. Ovom tehnikom se deluje na centralni nervni sistem i pozitivno deluje na ublažavanje stresa i napetosti u telu. Tokom masaže se tretira celo telo, ali se poseban efekat stavlja na pojedine regije. Regije poput glave, stopala i dlanova su mesta gde postoji veoma puno nervnih završetaka, pa samim tim se nervi opuštaju i na taj način se postiže pozitivan rezultat. Ako si u životnom periodu koji ti stvara jako puno stresa i želiš da se oslobodiš istog, naš savet je da zakažeš svoj termin za antistres masažu.

Sportska masaža je upotreba specifičnih tehnika masažne terapije u atletskom kontekstu, kako bi se poboljšalo vreme oporavka, performanse i smanjio rizik od povreda. To se postiže tehnikama koje stimulišu protok krvi i limfe u i iz mišića. Sportska masaža se često izvodi pre ili posle fizičke aktivnosti, u zavisnosti od potreba, preferencija i ciljeva klijenta. Ukoliko se profesionalno ili rekreativno baviš sportom, važno je da minimum jednom nedeljno odeš na sportsku masažu.

Pored masaža kojima se tretira celo telo, jako su popularne, ali i delotvorne, masaže odredjenih regija. Posebno se stavlja akcenat na glavu I stopala. Masaža glave i lica deluje na mišićno tkivo i radi se laganim pokretima. Na taj način se ubrzava cirkulacija i povećava se nivo kiseonika u krvi. Masaža glave ima veoma dobar učinak kada je u pitanju ublažavanje stresa, glavobolje, poboljšavanje koncentracije i sl. Sa druge strane, na stopalima se nalazi veliki broj nervnih završetaka, tačnije preko 70000, ali i tačke koje se poklapaju sa organima i žlezdama u našem telu. Masaža stopala podrazumeva stimulaciju odredjenih tačaka, kojima se otklanjaju tegobe i blokade. Veoma je delotvorna u lečenju raznih problema i preporučuje se da se radi preventivno, čak i ukoliko ne postoje nikakvi zdravstveni problemi. Na tebi je da odabereš ono što je potrebno tvom telu i organizmu, ali mi ti preporučujemo ipak i masažu glave i masažu stopala.

Ovo su samo neke od masaža koje imamo u ponudi. Poseti naš sajt i upoznaj se sa ostatkom naše ponude, a mi verujemo da ćeš sigurno pronaći nešto za sebe!


Fotografije