Svi gradovi
Da li želiš da vidiš ponude za:

Svi gradovi

Svi gradovi

Beograd Novi Sad Drugi grad
Da li želiš da vidiš ponude za
Pozovite nas
Pon-Pet: 09:00 - 17:00
Svi na mapi
Kategorije  
0
0

Ginekološki pregled – prioritet svake žene

Život u savremenom vremenu nameće puno obaveza i tera nas da pogrešno percipiramo prioritete u našem životu. Slažemo se da je bitno zadovoljavati egzistencijalne potrebe i težiti ka boljim i većim uspesima, medjutim, takvim načinom razmišljanja se fokus pomera sa suštine, a to je zdravlje. Često zaboravimo činjenicu da ukoliko nismo zdravi, mi ne možemo ni da radimo, ni da se razvijamo, ni da dostignemo svoje ciljeve. Ovaj tekst posvećujemo našim dragim damama i želimo da podignemo svest o važnosti prevencije, jer samo zdrava žena može da doprinese, kako svojoj porodici, tako i društvu u kome živi.


Kada govorimo o zdravlju žena, prva pomisao na to jeste briga o zdravlju genitalnih organa. Pored toga što ti organi služe za reprodukciju, njihovo dobro stanje utiče i na ostatak organizma. Na početku želimo da naglasimo poražavajuću činjenicu, koja je naša svakodnevnica, a to je da je Srbija prva na listi zemalja koje imaju najveći broj dijagnostikovanih slučajeva karcinoma grlića materice. Ovo je veoma tužna i loša vest, ali nas dodatno rastužuje i činjenica da u Srbiji tek svaka peta žena ide na redovne ginekološke preglede. Ovim putem želimo da apelujemo na sve dame da odlaze na redovne preglede, jer ukoliko se bolest razvije, veoma su male šanse da može doći do potpunog izlečenja.

Ginekološki pregledi nisu bitni samo radi otkrivanja najopakijih bolesti, već su važni i ukoliko se pojave i druge tegobe, poput bolova u maloj karlici, prekomernog krvarenja, pojačane sekrecije, neredovnih ciklusa, obilnih i bolnih menstruacija i sl.

Ginekološki pregledi su važni za ženske osobe u svim uzrastima. Kada govorimo o prvom ginekološkom pregledu, savetuje se da on bude u periodu kada se započne sa polnim aktivnostima, prosečno oko 18 godina. Medjutim, ukoliko se neke tegobe pojave i pre toga, veoma je važno i tada otići kod ginekologa.

Pre samog pregleda važno je izvršiti odredjenu pripremu. Na pregled treba doći okupan i u čistom vešu. Ukoliko se koriste vaginalete, one se ne smeju stavljati 2-3 dana pre pregleda, jer njihovo dejstvo može da utiče na rezultate pojedinih analiza. Takodje, ne preporučuje se ni upražnjavanje seksualnog odnosa 24h pre pregleda. Kako tokom pregleda pacijentkinja skida donji deo odeće, zbog komfora i lagodnosti se može obući i suknja ili haljina.

Jedan od najbitnijih delova ginekološkog pregleda jeste razgovor doktora i pacijentkinje. Kroz taj razgovor se uzima anamneza, odnsno prikupljaju se podaci o trenutnom stanju pacijentkinje, ali i o bolestima u porodici. Ukoliko su prethodno postojale odredjene tegobe, potrebno je na pregled doneti svu medicinsku dokumentaciju, kako bi doktor imao uvid u kompletno zdravstveno stanje pacijentkinje. Jedna od prvih pitanja su vezana za datum prvog dana poslednje menstruacije, kako i za datum prvog polnog odnosa. Nakon razgovora, prelazi se na pregled vagine. Prvo se radi pregled spoljnih genitalija, a zatim se prelazi i na pregled unutrašnjosti vagine i grlića materice. Tokom unutrašnjeg pregleda se uzimaju dva brisa koja se šalju na analizu. To su bris grlića materice, odnosno Papa test i bris vaginalnog sekreta. Ukoliko se na grliću materice primete odredjene promene, one se premazuju sirćetnom kiselinom i Luglovim rastvorom. To dovodi do bojenja oštećenih ćelija, koje se, pod uvećanjem, pregledaju kolposkopom. Nakon toga se pristupa bimanuelnom pregledu materice i jajnika i veoma je važno naglasiti doktoru ukoliko se javi bol tokom tog pregleda. Bol se može pojaviti iz različitih razloga, ali najčešći je taj da pacijentkinja nije dovoljno opuštena i dolazi do napetosti u mišićima. Sam kraj pregleda ostavljen je za pregled ultrazvukom. Ultrazvučni pregled može biti vaginalni ili preko stomaka. Vaginalni ultrazvuk je pouzdaniji i daje detaljan pregled materice, jajnika i unutrašnjosti vagine. Nakon obavljenog pregleda se ponovo obavlja razgovor sa doktorom, gde on, ukoliko postoji potreba, prepisuje odredjenu terapiju ili upućuje na dodatne analize.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da približimo važnost ginekoloških pregleda i otklonili sumnju na to da je pregled neprijatan ili bolan. Kada je reč o tvom zdravlju, ne smeš da osećaš bilo kakvu nelagodnost, već moraš da postaviš sebi prioritet i da se obratiš stručnim licima za pomoć. Ukoliko smo te podstakli da obaviš svoj preventivni pregled, poseti naš sajt i pogledaj sve ginekološke ponude u kategoriji Zdravlje/Ginekologija.