Svi gradovi
Da li želiš da vidiš ponude za:

Svi gradovi

Svi gradovi

Beograd Novi Sad Drugi grad
Da li želiš da vidiš ponude za
Pozovite nas
Pon-Pet: 09:00 - 17:00
Svi na mapi
Kategorije  
0
0

Epidemiološki uslovi za ulazak u okolne zemlje

Ko bi rekao da ćemo nakon skoro dve godine od objavljivanja pandemije virusa Covid-19 i dalje pričati istoj i svoj život uređivati u odnosu na aktuelne mere, zabrane i ograničenja? Mi ne...


Ali, trenutna situacija je takva i mi tu ne možemo mnogo da promenimo. Međutim, najveći broj ljudi je pogođen činjenicom da, ukoliko planiraju neko putovanje van granica naše zemlje, moraju da se doooobro informišu o uslovima za ulazak u određenu državu, jer, svaka je odredila svoja pravila.

S obzirom da su praznici i godišnji odmori vreme kada najveći broj građana voli da otputuje ili poseti porodicu i prijatelje u nekoj od obližnjih država, potrudili smo se da dođemo do svih informacija o uslovima za putovanje.

Mađarska i Bosna i Hercegovina su jedne od retkih susednih država koja nemaju apsolutno nikakve uslove za ulazak srpskih državljana - nije potreban niti PCR test, niti potvrda o vakcinaciji. U Mađarskoj postoje pravila koja važe za sve strance, ali i domaće državljane, a to su da se na aerodromu po sletanju meri temperatura i obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru. Ukoliko srpski državljani ulaze u BiH iz neke druge države, onda je porebno da prilože negativan test, potvrdu o vakcinaciji ili preležanom virusu.

Da bi se iz Srbije ušlo u Sloveniju, potrebno je da se na granici priloži negativan PCR test koji nije stariji od 72h, brzi antigenski test koji nije stariji od 48h, potvrda o preležanom virisu koja nije starija od šest meseci ili zeleni karton o vakcinaciji (najmanje 7 dana od druge doze Biontech/Pfizer vakcine, 14 dana od druge doze Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm vakcine i 21 dan od AstraZeneca vakcine. Za tranzit kroz Sloveniju potrebno je samo imati dokaz o ulasku u zemlju odredišta.

Da bi građani Srbije mogli da uđu u Republiku Hrvatsku, potrebno je da poseduju dokaz o posebno opravdanom razlogu putovanja, kao i da ispune neki od epidemioloških uslova - negativan PCR ili antigenski test, potvrda o vakcinaciji, pozitivan test stariji od 11 dana ili dokaz o preležanom virusu. Deca mlađa od 12 godina ne podležu ovim pravilima, ukoliko putuju u pratnji roditelja koji zadovoljavaju uslove za ulazak u zemlju. Što se tiče tranzita, potrebno je napustiti zemlju u roku od 12h i u tom slučaju se ne podleže navedenim uslovima.

Crna Gora ima najnovija pravila koja su stupila na snagu 14. septembra i ona se odnose na ulazak stranaca u zemlju. Crna Gora na granici zahteva potvrdu o revakcinaciji ili negativan PCR ili antigenski test. Osobe koje su mlađe od 18. godina ne podležu navedenim uslovima.

Makedonija je najčešće tranzitna zemlja za srpske državljane, ali i pored toga postoje određeni uslovi za prelazak granice. Ukoliko je u pitanju samo tranzit do 5 sati od prelaska granice, potrebno je popuniti Izjavu o tranzitu na ulazu u zemlju i tu izjavu predati na izlasku iz zemlje. Ukoliko je boravak u zemlji duži od navedenog vremena, potrebno je imati potvrdu o vakcinaciji ili preležanom virusu ili negativan PCR ili antigenski test. Ova pravila takođe važe i za izlazak iz zemlje.

Albanija je ove godine jako popularna destinacija za srpske državljane, a da bi se ušlo u Albaniju, potrebno je priložiti negativan PCR ili antigenski test ili potvrdu o vakcinaciji ili preležanom virusu. Ova pravila ne važe samo za decu mlađu od 6 godina.

Na teritoriju Grčke je moguće ući ili avionom ili preko nekoliko otvorenih drumskih prelaza (Bugarska, Makedonija, Albanija i Turska). Svi koji žele da putuju u Grčku potrebno je da popune elektronski obrazac Passenger Location Form, koji se popunjava na sajtu travel.gov.gr. Ovaj obrazac je potrebno popuniti minimum 24h pre putovanja, a nakon uspešne prijave stiže kod koji se pokazuje pri ulasku u zemlju. Pored toga, potrebno je priložiti negativan PCR ili antigenski test ili potvrdu o vakcinaciji ili preležanom virusu. Putnici takođe, i pored ispunjenih uslova, mogu biti podvrgnuti testiranju brzim antigenskim testom i ukoliko test bude pozitivan, putniku će biti određen karantin o trošku grčke države.

U Rumuniju se može ući ukoliko je putnik vakcinisan, preležao virus, ima manje od šest godina, ima između 6 i 16 godina i negativan PCR test, prekogranični radnik ili student i ima negativan PCR test ili je lice u tranzitu koje napušta državu u roku od 24h.

Od svih okolnih zemalja, Bugarska ima najviše uslova za ulazak u zemlju, iz razloga što je Srbija svrstana u države u crvenoj zoni, a njima je zabranjen ulazak u Bugarsku. Međutim, postoje neka odstupanja. U Bugarsku može ući lice koje je mlađe od 12 godina, putnik u tranzitu, pogranični radnici, medicinski radnici na poslovnom putovanju, državni zvaničnici, vozači, avionska posada, posada vazduhoplova i dr.

Nadamo se da smo ti makar malo olakšali pronalaženje svih informacija vezano za ovu temu. Nažalost, zbog brze promene epidemiološke situacije u određim zemljama, menjaju se i navedeni uslovi, pa bi zato bilo najbolje da redovno pratiš trenutno stanje ukoliko planiraš da putuješ u narednom periodu. Srećan put!