Svi gradovi
Da li želiš da vidiš ponude za:

Svi gradovi

Svi gradovi

Beograd Novi Sad Drugi grad
Da li želiš da vidiš ponude za
Pozovite nas
Pon-Pet: 09:00 - 17:00
Svi na mapi
Kategorije  
0
0

Recept za Vasinu tortu

Vasina torta je, definitivno, torta sa pričom. Kada sam je stavila na moj instagram nalog @katinakuhinja, nakon par sati su do mene došle neverovatne priče vezane za ovu tortu. Priče pune emocija, ljubavi i sećanja na neka lepša vremena.


I moja Vasina torta ima priču...
Zapravo, ovu tortu nikada ranije nisam pravila. Na listi mi je omiljenih, odmah pored puž torte, boemske i puslice. Za pravim receptom sam dugo tragala i nijedan nije kao onaj po kome je pravila moja teta Ljilja.
Sećam se... Odem, kao mala kod nje, a ona okrenula šolju od kafe i nešto priča za sebe. Gledam je upitno, ali ne odgovara. Pita me jel hoću parče torte? Nisam ni stigla da odgovorim, ono je već ispred mene. Sa slašću je jedem, pomalo halapljivo, mada znam da nije u redu da tražim još jedno parče... Zvala me je Kajče. "Uzmi, Kajče još jedno parče, ne stidi se", govorila je dok je na sto stavljala još jedan komad ove slasne torte. Pravila mi je torte za razne prilike, za rođendane, punoletstvo, upis na fakultet... Te njene torte su bile one prave, domaćinske. Sa puno oraha, čokolade, maslaca... sa puno emocija... 
 
Ukoliko i vi želite da potkrepite vašu priču uz Vasinu tortu, evo recepta:
 
Za koru je potrebno: (pleh je prečnika 26cm)
5 jajeta
5 kašika šećera
8 kašika mlevenih badema
1 kašika brašna
Umutiti belanca, dodati šećer, pa žumanca. Na kraju kašikom umešati bademe i brašno. Peći na 180 stepeni 20-25 minuta.
 
Za fil je potrebno:
4 žumanca
4 kašike šećera
Umutite ih na pari
150ml mleka
4 kašike šećera
150g čokolade
50g margarina ili putera
Sve ovo staviti na ringlu da se otopi

U veću posudu staviti:
350g oraha
100g plazme mlevene (meni je lepša sa plazmom, ali i ne mora, ako je ne stavite dodajte još 150g oraha)

U ove orahe i plazmu sipajte ono mleko sa čokoladom i izmešajte. Zatim dodajte žumanca koja ste skuvali na pari i na kraju sok od jedene pomorandže. Ko voli jaču aromu pomorandže može da stavi i rendanu koricu. Ovaj fil ide na hlađenje. Kada se prohladi umešajte u njega, mikserom, još 150g margarina ili maslaca koji je bio na sobnoj temperaturi. Ovaj fil stavite perko kore.
 
Šam pravite na sledeći način: 
Ušpinovati 200g šećera sa malo vode (30ml), treba da bude baš gusto, kao za slatko. 
Umutiti 4 belanca sa 8 kašika šećera, čvrsto. Onda postepeno dodavati sirup u belance. Mutiti dok se ne prohladi. Ovaj šam staviti preko torte. 

I, to je to... 
Pišite vaše priče, nastale zbog ili uz Vasinu tortu.