Svi gradovi
Da li želiš da vidiš ponude za:

Svi gradovi

Svi gradovi

Beograd Novi Sad Drugi grad
Da li želiš da vidiš ponude za
Pozovite nas
Pon-Pet: 09:00 - 17:00
Svi na mapi
Kategorije  
0
0

Recept za salčiće na dva načina

Sve uspomene vezane za ovu poslasticu bude najlepše emocije. Sećam se...
Dani zimskog raspusta su se provodili kod nane i deke na selu. Kako nam je bilo lepo... Nije nam smetalo ni ranije buđenje, ni malo kajmaka u mleku kojim se prelivao kačamak. Ne znam šta je bilo lepše, jutra uz smederevac koji pucketa, dani koje smo provodili sankajući se na džakovima napunjenim slamom, večeri kada smo učili da predemo, heklamo i štrikamo... A, zaslađivali smo se upravo salčićima.


Nana mi je nekom prilikom izdiktirala recept i odmah sam ga zapisala u svoju svesku recepata.

Recept sa belim vinom

250ml toplog mleka
1 kocka kvasca
2 kašike šećera
500ml belog vina
4 žumanca
50g sala
Oko 1kg brašna
I još 400g sala za premazivanje

Sve sastojke izmešajte, umesite testo - ni tvrdo, ni meko. Uvijte činiju sa testom u streč foliju ili neku kesu i ostavite u frižideru da prenoći.
Sutradan premesite, razvucite veliku koru i namažite salo preko toga. Preklopite kao pismo i ponovite postupak još dva puta, preklapajući na isti način, u razmacima od po sat vremena. Nakon zadnjeg premazivanja razvucite testo na debljinu od 1cm. Secite pravougaonike i mažite ih nekim gušćim džemom. Pecite ih odmah na 180 stepeni oko 20 minuta. Treba samo da porumene. Dok su još topli uvaljajte ih u prah šećer.
Najlepši su kad odstoje, što se retko dešava...

E sad, pitaćete zašto pišem i drugi način. Pa, svako ima svoj ukus. Ovaj prvi način daje kompaktnije testo, manje se lista, ali se tope u ustima. Drugi način daje lisnatije, ali hrskavije salčiće.

Recept sa rakijom, bez kvasca

700g brašna
kašika masti
1 jaje i 1 žumance
Sok i korica jednog limuna
Malo soli
1 kašika šećera
2dl kisele vode
50ml rakije
300g sala za premazivanje
Džem za filovanje
Prah šećer

Umesite testo od svih sastojaka. Ostavite da odstoji 1 sat i razvijajte i mažite testo na isti način kao i kod prethodnog recepta.

Javite utiske... Prijatno!