Svi gradovi
Da li želiš da vidiš ponude za:

Svi gradovi

Svi gradovi

Beograd Novi Sad Drugi grad
Da li želiš da vidiš ponude za
Pozovite nas
Pon-Pet: 09:00 - 17:00
Svi na mapi
Kategorije  
0
0

Recept za musaku od karfiola

Na pijacu uvek idem sa spiskom, da se nešto ne zaboravi... I tačno je da ne zaboravim šta treba da kupima, ali je uvek više namirnica koje kupim van spiska. Jesenje povrće ima lep kolorit, boje se prelivaju od zelene preko narandžaste do crvene, ne možeš odoleti... I tako nisam ni ja odolela - karfiolu. Beli se kao sneg na tezgama, a kad nema snega može i karfiol. Cena je u ovom periodu više nego pristupačna, pa u dvoumljenju da li da kupim jednu lil dve glavice, uzeh četiri. Što bi rek'o naš narod:" Neće da se baci". Koristim karfiol i kao zimnicu, ostavljam ga u teglama kao sastojak šarene salate, a i blanširam ga i ostavim u zamrzivač da ga koristim kada mu prođe sezona.


Izuzetno je hranljiv, a nema veliku kalorijsku vrednost (100g karfiola ima 25 kalorija), ima pregršt vitamina i minerala koji su neophodni našem organizmu.  Mada, moram priznati, retko spremim hranu tako što prvo vidim šta je hranljivo, već odlučim šta mi se jede, pa ako je usput i zdravo onda taman obradujem samu sebe. 

Musaka od Karfiola

 
Ovo su satojci koji su vam potrebni kako biste obradovali sami sebe:
 

  • 1 srednja glvica karfiola (oko 1kg)
  • 300 g mlevenog mesa
  • 50g crnog luka
  • 1 veća šargarepa (oko100g)
  • pola šolje pirinča (oko 50g)
  • 4 jaja
  • 150ml mleka
  • 3 kašike ulja
  • so i biber po ukusu  

Priprema:
Odvojite cvetiće karfiola i prokuvajte ih u posoljenoj vodi (kada voda počne da vri, kuvajte još 5-7 minuta). Ocedite karfiol i ostavite da se prohladi. Iseckajte crni luk na kockuce, šargarepu izrendajte i sve to propržite na malo ulja.  Kada povrće omekša dodajte mleveno meso. Ja najčešće koristim svinjsko, a vi odaberite po vašoj želji. Meso pržite dok ne dobije svetlo braon boju. U posebnu posudu skuvajte pirinač (pola šolje pirinča + šolja vode + malo soli). Musaku ređate na sledeći način: pola karfiola, pola pirinča, svo meso, ostatk pirinča i ostatak karfiola. Tako da vam meso bude u sredini. Stavite da se peče na 200 stepeni 20 minuta. Za to vreme umutite 4 jaja sa 150ml mleka. Nakon 20 minuta pečenja izvadite musaku iz rerne, prelijte je jajetom i pecite još desetak minuta. Dok se musaka peče, možete pogledati koje nove popuste imamo. Sevirajte uz pavlaku, kiselo mleko ili grčki jogurt. 

 
                                  

Dobro, znam da će vam biti potrebno malo više vremena za pipremu ovog  jela, ali dok se peče musaka mogu se oprati sudovi ili pročitati odlomak neke knjige. Ukus koji ima ova musaka nadomestiće to malo vremena koje ste " žrtvovali" za nju (ili za sebe?).

Ukoliko ipak odlučite da ne kuvate danas, onda predlažem da kupite kupon i ručate u nekom od restorana kod kojih smo obezbedili popuste. Pogledaj sve popuste OVDE.