Svi gradovi
Da li želiš da vidiš ponude za:

Svi gradovi

Svi gradovi

Beograd Novi Sad Drugi grad
Da li želiš da vidiš ponude za
Pozovite nas
Pon-Pet: 09:00 - 17:00
Svi na mapi
Kategorije  
0
0

Farbanje uskršnjih jaja


Nekada su naši stari jaja farbali isključivo u lukovini i pomoću namirnica koje su se našle u kući. Ako hoćemo da bojimo jaja bez upotrebe veštačkih boja to i danas možemo uraditi uz malo truda i dovitljivosti.
Mada, mislim da većinu potrebnih namirnica imate u frižideru:

žuta-kurkuma ili đumbir
zelena-peršun
plava-ljubičasti kupus
roze-cvekla
crna-crno vino
braon bordo-ljuskice od crnog luka


Kad vratimo prirodu prirodi! Farbajmo uskršnja jaja pomoću namirnica koje imamo u kući.
 
Ta uobičajena euforija oko praznika, ove godine kao da je drugačije mirisala u vazduhu... Zapravo, taj miris smo mogli da osetimo samo preko maski koje nosimo. 

Obično za Uskrs farbam oko dva kartona jaja. Kažem "oko", jer i kod mene se javlja kolateralna šteta od oko 10% :) Budu tu i različite boje i različite tehnike, te se tako svake godine i povećava broj Uskršnjih jaja.
 
Crvena je obavezna. U nju prvo i farbam jaja i ostavljam čuvarkuću.

Zatim idu, ne nužnim redom, zelena, plava, žuta, ljubičasta... Ako nabavim bela jaja ona se ukrašavaju dekupaž tehnikom i deca ih boje temperama ili flomasterima.

Ove godine, zbog nemogućnosti da odem u nabavku, poslala sam supruga po potrepštine uz reči: "Kupi neku kesicu farbe za jaja!" Tako je i bilo, dobila sam jednu kesicu crvene i jednu plave uz reči "Šta će ti više!"

E, sad nastupa snalažljivost ...
Tražim kako mogu obojiti jaja prirodnim putem.
Pa, tu su mogućnosti neograničene... I to sve od sastojaka iz špajza i frižidera.

Tu su cvekla, borovnice, crveni kupus, crni i crveni luk, kurkuma, peršun... Potrebno je samo da jaja prethodno skuvate, a potom da ih držite po nekoliko sati u ovim bojama kako bi ljuspa jaja što bolje upila boju. i naravno ne zaboravite da prilikom kuvanja jaja obavezno u vodu ubacite kašiku soli, kako bi se jaja kasnije bolje i lakše ljuštila.

Možda ove boje neće imati tako jak intezitet kao one iz prodavnice, ali ćete bar znati da ste jaja ofarbali na najprirodniji mogući način. 



Za one koji imaju malo više vremena, može da padne i neko kreativnije rešenje od jednobojno obojenih jaja. Kod nas se tradicionalno pre ubacivanje jaja u potopljenu lukovinu jaja vezuju u ženske takozvane tanke čarape sa po kojom travčicom iz dvorišta. Po zavrsenom kuvanju u lukovini jaja izvadite na ubrus i izvadite ih iz čarape tek kada se prosuše kako bi odraz travčice koju ste uvezali na jaje imala dobar odraz.

Evo još jedne ideje za one koji imaju i ljuskice od belog luka. Naime, iseckajete ljuskice crnog i belog lika na male komadice makazama. Ukvasite jaje u vodu, a onda ga ubacite u ove ljuspice. Onda ga obmotajte čarapom i čvrste vežite. Tako pripremljeno jaje možete kuvati i u neku od prehrambenih boja, ail i u priprodne boje napravljene od predhodno pomenutih namirnica.

I ono najbitnije, ne zaboravite da ohlađena ofarbana jaja namažete uljem, kako bi boja bila još lepša :)



SREĆAN USKRS, dragi moji.

Vaša Kata!